Er bestaat geen enkel argument om een kind met hemofilie te verbieden om te fietsen. Indien je dat verbiedt kun je er donder op zeggen dat hij het op zekere dag in het geniep zal doen... En hij zou gelijk hebben! Het is dus veel beter om hem aan te moedigen om te leren fietsen, met jou aan zijn zij.

Het beoefenen van om het even welke sport moet voorafgaand geëvalueerd worden met de geneesheer-specialist en eventueel met de kinesist. Zij zullen de juiste aanwijzingen verstrekken voor in geval van nood of bij een spoedgeval. Het is heel geruststellend indien men weet wat er moet gedaan worden.

In alle geval zal uw kind op een dag leren fietsen zoals alle andere kinderen van zijn leeftijd. Men zal uiteraard dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen die voor iedereen gelden (bijvoorbeeld in het kader van de gevaren van het autoverkeer). Men zal er over waken onnodige risico's te vermijden, hetgeen gemakkelijk kan gebeuren met een beetje gezond verstand.

Het dragen van een fietshelm is altijd sterk aanbevolen, ... zoals het trouwens zou moeten zijn voor alle fietsers! Vallen op het hoofd is potentieel het gevaarlijkst voor hemofiliepatiënten en vereist spoedbehandelingen: een fietshelm is het beste middel om dat te voorkomen.

Nog een kleine raad: indien je kind valt, ben je wellicht geneigd om je kwaad te maken of het een standje te geven! Roep geen schuldgevoelens op! Het is een natuurlijke reactie van uwentwege want het geeft uiting aan uw gewettigde schrik. Tracht hem uit te leggen dat het normaal is dat men met de fiets wel eens valt, en dat hij vooral geen schrik mag hebben om je op te biechten dat hij gevallen is en dat je samen met hem voor hem zorgt, zodat hij geen pijn heeft en alles goed gaat, zoals bij zijn vriendjes.

Starten maar!