Nu de zomer eraan komt begint het bij veel onder ons te kriebelen en gaan we op reis.
Het WFH publiceert enkele tips,voor reizigers, die wij je graag aanraden:
(in het Engels) http://www.wfh.org/en/page.aspx?pid=902

•    Zorg dat u steeds uw medische informatie bij de hand heeft. (Hemofiliekaart of be-Coag kaart).
Neem steeds uw eigen behandeling producten en materiaal voor de behandeling met u mee.

•    be-coagNLIn het buitenland hebben ze waarschijnlijk andere producten. Sommige landen hebben ook slechts beperkte voorraden en er kan niet verwacht worden dat zij de producten gereserveerd voor hun eigen patiënten aan reizigers geven, uitzonderlijk in levensbedreigende situaties.
•    U begrijpt dat met de evenementen die we heden meemaken, iedereen een beetje zenuwachtig  bijloopt. Er zijn ook risico's van verlies, breuk en temperatuurschommelingen die een invloed kunnen hebben op de producten en dus op de doeltreffendheid van de behandeling indien zij in het ruim van het vliegtuig worden geborgen. Het beste is om uw producten in de handbagage te houden.
•    Het is noodzakelijk om een brief van uw behandelend arts te hebben met informatie over uw stollingsprobleem en de toegepaste behandeling die u ontvangt. Deze brief dient, indien mogelijk in de taal van het land te zijn opgesteld. Indien niet, in het Engels.  U bent niet altijd in staat om uzelf te behandelen, dus deze informatie is belangrijk. Zie voorbeeldbrief  van de arts.
•    Ook voor de douane is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een attest, indien u uitleg moet geven waarom u deze producten (medicatie, naalden, spuiten, enz…)bij u hebt. Nogmaals, een attest in de taal van het land waar u verblijft is aangeraden, anders in het Engels. Zie voorbeeldbrief voor de douane.
•    De ziektekostenverzekering moet goed worden gecontroleerd voor vertrek. Soms moet u aan extra maatregels nemen voordat u het land binnen mag (vb. inentingen).
•    Voor sommige landen is het mogelijk zich te informeren naar het lokaal behandeling centra, de aanwezigheid van een vereniging of de beschikbaarheid van medische zorgen. En zekers niet te vergeten of die terugbetaald worden door uw verzekering.
•    MUTASU moet zorgen dat uw mutualiteit, hospitalisatie in orde is. Mutualiteit ook verwittigen als u naar het buitenland gaat en een kaart aanvragen.

•    Als je een behandeling nodig hebt tijdens het reizen, kan er getelefoneerd worden met het behandelcentrum ter plaatse. U vindt de gegevens met behulp van het WFH Passport Directory .  Nationale hemofilie organisaties kunnen ook een bron zijn van hulp als dat nodig is tijdens uw reis. Deze worden ook vermeld in het paspoort.
•    De meeste huidige medicaties kunnen op kamertemperatuur bewaard blijven, dit kan u wat plaats, koelboxen of frigo’s besparen. Wel rekening houden als u zich bevindt of verblijft in warme omstandigheden, eventueel een koelelement erbij doen.

 EuropCard