We kennen het allemaal, vertrekken op vakantie, alle zorgen achter ons laten, hebben het gezellig en dan….

Tja, de onverwachte erge spontane bloeding en voor sommige “verwachte” na een activiteit of trauma. Als men zichzelf, iemand van de directe omgeving niet kan prikken, heel zware bloeding of ernstige wonden is er dan maar één oplossing: het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Dit kan lijken op een strijd om deze belangrijke inspuiting snel te kunnen krijgen. Voornamelijk als men de inspuiting niet zelf kunnen toedienen.

Bij het bezoek aan de spoedgevallen in een vreemde ziekenhuis in België of in het buitenland kan men soms moeilijke situaties meemaken voordat we onze inspuiting krijgen.

Moeilijkheden en situaties die we voornamelijk horen zijn:

- Taal problemen

- Geen kennis en geen ervaring met hemofilie en de producten

- Dokters die niet geloven in het verhaal van de patiënt/ouders

- Opmerkingen krijgen dat men geen hemofilie patiëntjes op kamp of op vakantie mogen sturen

- Het niet willen toedienen van de stollingsproducten omdat ze het niet kennen zelfs na alle nodige uitleg, informatie en het tonen van de hemofiliekaart

- Niet kunnen prikken (vnl bij jonge kindjes)

- Verkeerde behandelingen voorschrijven (gesloten gips aanleggen bij bloedingen, niet toegelaten medicaties, enz…) - De extra lange wachttijden zelfs na de uitleg dat het snel moet. Men ziet dat het belangrijk kan zijn om zich goed voor te bereiden op onze vakantie.

Belangrijke punten zijn:

- Het opzoeken van een ziekenhuis in de buurt van het verblijf en/of van een huisarts in de buurt als het ziekenhuis te ver weg zou zijn. Eventueel al contact met hun opnemen.

- Een medische verslag van uw hematoloog met de nodige informatie en telefoonnummers van uw behandelingscentrum - Het medisch verslag afhankelijk van uw bestemming laten vertalen

- En natuurlijk uw producten niet vergeten ;) Wij kunnen als vereniging u daarbij helpen indien u het wenst. Het zijn gewoon voorzorgsmaatregelen, de kans is groter dat het vlotter gaat indien het nodig is.

Nog fijne vakanties