Einde maart, meldde de pers dat naalden van de firma Terumo een potentieel risico voor de gezondheid vertoonde. Een klein deel van het hars component die als lijm gebruikt wordt zou in het bloed terecht kunnen komen.

Hierna twee artikels over het onderwerp:

RTBF http://www.rtbf.be/info/societe/detail_aiguilles-dangereuses-l-agence-des-medicaments-va-inspecter-terumo?id=8939499

Een vandaag http://www.eenvandaag.nl/binnenland/58287/dossier_veiligheid_injectienaalden_in_geding?autoplay=1

Terumo is een leverancier voor toonaangevende laboratoria’s. Deze laboratoria zijn daarom niet onmiddellijk verantwoordelijk en ook geconfronteerd met dit nieuws. Risico items zijn de transfer naalden en niet de vlindernaalden.

Uit voorzorgsmaatregel stelden we de vraag aan de huidige Belgische actoren om te weten of de samenstelling van de bloedstolling producten word beïnvloed door lijmen of soortgelijke productieprocessen. Net als wij hebben ze het onderzoek gevolgd op de site van het AFSCA. En zeer snel kregen we geruststellend antwoord dat er inderdaad geen risico’s waren. De gecontacteerde firma’s waren in alfabetische volgorde: Baxalta (Baxter), Bayer, Croix Rouge, CSL Behring, Novonordisk, Octapharma, Pfizer.

Deze dringende informatie-uitwisseling is zeer zeldzaam. Wij danken de snelheid en de beschikbaarheid van onze contacten binnen deze bedrijven. De aanpak is heel geruststellend en toont eens te meer de goede samenwerking tussen laboratoria en het AHVH.

Patrick Finders-Binje