Chronische hepatitis C bijna uitgeroeid bij Belgische hemofiliepatiënten!

Uit de resultaten van de 100 patiënten met hepatitis C en hemofilie die recent in het UZ Leuven behandeld werden en de 70 patiënten in de UCL, kunnen we concluderen dat de ziekte volledig geneesbaar is geworden en dat ze zelfs kan geëlimineerd worden bij hoogrisicopopulaties. Dat opent de deur naar een volledige eradicatie van deze ziekte, zoals de WGO voorstelt.

Voor het eerst sinds polio bijna 50 jaar geleden volledig verdween uit onze contreien, is het dus mogelijk om een virale aandoening uit te roeien.

Minister van Volksgezondheid De Block nam eerder dit jaar al maatregelen om een behandeling met innovatieve geneesmiddelen mogelijk te maken voor alle patiënten die behoren tot een bepaalde populatie met een verhoogd risico.

Brussel, 18 oktober 2017 – Hepatitis C is een virale ziekte die overgedragen wordt via het bloed en pas benoemd werd in 1989. De meerderheid van de besmettingen (60-85%) leidt bij het slachtoffer tot chronische leveraandoeningen zoals fibrose en in een verder stadium na jaren tot cirrose of leverkanker – wereldwijd is hepatitis C een van de voornaamste oorzaken van leverkanker.

In België komt hepatitis C voor in bepaalde risicopopulaties zoals bij patienten die lijden aan hemofilie, een erfelijke aandoening waarbij het bloed stollingsproblemen vertoont. Deze patiënten kregen voor 1989 massaal de ziekte via geïnfecteerde bloedproducten zodat vroeger tot 90% van hen besmet was.

Genezing van deze patiënten wordt mogelijk gemaakt door krachtige virusremmers. Dat zijn medicijnen die bijna geen neveneffecten hebben en hepatitis C volledig kunnen genezen. De medicatie kan via de mond ingenomen worden en een behandeling duurt slechts enkele weken.

“Met de nieuwe generatie geneesmiddelen voor hepatitis C halen we een genezingsgraad van meer dan 95%”, verduidelijkt Prof. Dr. Frederik Nevens, Hepatoloog aan het UZ Leuven. “We kunnen dan ook concluderen dat de ziekte in de dagelijkse praktijk geneesbaar is geworden en wat nog belangrijker is: dat hepatitis C zelf vandaag al kan uitgeroeid worden in bepaalde risicogroepen. Dit opent de deur voor de behandeling van alle hepatitis C-patiënten en kan het begin van het einde betekenen voor deze virale aandoening. Maar omdat hepatitis C vaak asymptomatisch verloopt, zijn veel patiënten zich er niet van bewust dat ze besmet zijn. Sensibilisering is dan ook van cruciaal belang.”

“Hemofiliepatiënten lopen een zeer hoog risico om een chronische leveraandoening te ontwikkelen of hebben deze al maar weten het niet”, verklaart Herman De Smet, voorzitter van de Vereniging voor Hemofiliepatiënten (AHVH). “We raden hemofiliepatiënten dan ook ten stelligste aan om zich te laten testen voor hepatitis C. Als de ziekte wordt vastgesteld, bestaat er nu een effectieve behandeling die bovendien terugbetaald wordt!”