AH-VH

Hepatitis C compentatie in zicht.

Beste Vrienden,

Meer dan 90% van onze leden boven de 50 jaar zijn geïnfecteerd met hepatitis C.
Gelukkig zijn er grote vooruitgangen geboekt de laatste jaren dankzij nieuwe doeltreffende behandelingen maar spijtig genoeg heel kostelijk en pas toepasbaar in een gevorderd stadium van de ziekte. De oude behandelingen zijn nog steeds beschikbaar voor de vroege stadiums maar met de gekende neveneffecten op de patiënten en hun familie en dit gedurende verscheidene maanden.


De medische wereld heeft de laatste jaren belangrijke vooruitgang geboekt, de meest effectieve geneesmiddelen worden beschikbaar gesteld voor patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte. Ze zijn bijzonder duur. De geneesmiddelen van de vorige generatie blijven nog beschikbaar en kunnen toegediend worden in een eerder stadium van ziekte, de behandeling is langdurig, omslachtig en lastiger.

Zoals altijd bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel moet een serieuze discussie plaatsvinden in verband met de aanvaarde vraagprijs op de fel gereglementeerde markt van terugbetaalde medicijnen. Het blijkt dat voor hepatitis C, de gewenste prijs door de industrie bijzonder hoog is. Een volledige terugbetaling van het voorgeschreven geneesmiddel zou leiden tot een waanzinnig hoog budget voor het RIZIV.

De AHVH heeft steeds het idee verworpen om een schuldige te zoeken op medisch of Federaal vlak. Ook om een vergoeding te vragen enkel voor hemofiliepatiënten was ook moeilijk te concretiseren. Er zijn geen goede of slechte slachtoffers.

We moeten toegeven dat voor een hemofiliepatiënt die slachtoffer werd van een ziekte ten gevolge van zijn behandeling, het hiervoor niet herkend zijn, hindernissen ondervinden voor een degelijke, bestaande en doeltreffende behandeling te kunnen ontvangen voor de hepatitis C, allemaal te veel kan zijn bovenop zijn dagelijks gezondheidsproblemen.

Dit voorstel dat nu publiekelijk gemaakt werd toont aan dat er degelijk slachtoffers zijn wegens een behandeling alsook een erkenning hiervan. De aangekondigde bedragen zal de mogelijkheid geven voor sommigen om een behandeling tegen Hepatitis C te kunnen starten als ze dit wensen in samenspraak met hun hepatoloog.

Let op, wij willen jullie erop wijze dat dit voor het ogenblik enkel een wetsvoorstel is en dat er criteriums aan vasthangen om erkend te worden. De AHVH blijft optimistisch want we zijn nog nooit zo dicht bij ons doel geweest.


Met vriendelijke groeten,

Herman De Smet 
Voorzitter

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

U bevindt zich hier: AHVH Nieuws Hepatitis C compentatie in zicht.