AH-VH

Jongerenweekend NVHP

Het tweede weekend van september vond het jongerenweekend van de NVHP (Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten) plaats. Dit jaar gebeurde het in Schoorl, in Nederland. Het is de eerste keer dat een Belgische verantwoordelijke hieraan deelnam.

Ik vond het een aangename weekend. Hoewel de meeste jongeren elkaar al kende, was de groep open voor nieuwe gezichten en kreeg ik een heel warm onthaal. We zijn de vrijdagavond ook direct begonnen met gezelschapsspelletjes, dit zorgde voor een gezellige sfeer. Daarna hebben we ook een klein wandelingetje gedaan op strand, waar we tot onze grote verbazing, lichtgevende algen gezien hebben.

De zaterdag hebben we aan zeilfietsen gedaan en met strandvliegers ‘gevlogen’. Dit waren unieke en onvergetelijke ervaringen.

Nadien hebben we ‘Wie is de Mol’ gespeeld, dit werd door een animator van Schoorl zelf georganiseerd.

Vervolgens hebben we een rollenspel gespeeld over problemen die je als hemofiliepatiënt (of iemand met een andere bloedstollingsziekte) kan tegenkomen.

We zijn dan ook op zoek gegaan door middel van een debat naar de zo best mogelijke oplossing. Bijvoorbeeld: “Hoe maak je bij aankomst in het ziekenhuis op de dienst spoedgevallen duidelijk, dat je onmiddellijk geprikt dient te worden en dat men geen uren mag wachten op een behandeling”. Zulke vragen en bezorgdheden herkende ik ook vanuit gesprekken met Belgische patiënten.

We hebben de dag afgesloten met gezelschapsspelletjes en een gezellig feestje.

Zondag werd een Expeditie Robinson georganiseerd. Dit was een heel leuke teambuildingsoefening. Er was ook tijd om nog gezellig met elkaar te praten, herinneringen en ervaringen al dan niet over hemofilie te delen voor het vertrek.

Toen ik in Nederland aankwam, wist ik helemaal niet wat ik van dit weekend kon verwachten.

Ik was erg onder de indruk hoe leerrijk en gezellig het wel was!

Tijdens dit weekend heb ik geleerd hoe ze in Nederland zulke weekends organiseren, er werden ook veel contacten gelegd met Nederlandse hemofiliepatiënten en ook patiënten die andere stollingsziektes hebben. Ik heb ook uitleg gekregen over al die ziektes en de overeenkomsten van symptomen met hemofilie. Verder werd er ook contact gelegd met het Nederlands medisch team. Ze hebben ook veel informatie en adressen gegeven over vormingen die ze gevolgd hebben rond leiderschap voor hemophiliekampen enz..

Al deze informatie en contacten waren heel nuttig. Momenteel is de Belgische vereniging hard aan het werken om ook zo een weekend te organiseren voor de jongeren in België. Verdere informatie zal daarover nog volgen.

Aurélie Finders-Binje

Verantwoordelijke van het jongeren gedeelte van de AHVH

Plaats reactie


U bevindt zich hier: AHVH Nieuws Jongerenweekend NVHP